Odczyn opadania krwinek czerwonych

blogan

Temat: Bardzo prosze o pomoc mam wyniki
Bardzo prosze o pomoc mam wyniki
Witam! pisalam juz do doktora o "nawracajacym zapaleniu pluc"
otrzymalam odpowiedz i bardzo za nia dziekuje. Otrzymalam wyniki
badan i prosilabym o wyjasnienie co oznaczaja i czy sa one dobre
jezeli nie to prosze o panskie (podejrzenia)jaka moze to byc choroba?

HEMATOLOGIA;ODCZYN OPADANIA KRWINEK CZERWONYCH 4mm/1h
MORFOLOGIA; Hemoglobina-12,2g%, hematokryt-35,0%, erytrocyty 5,02T/L
leukocyty 10,0 G/l, srednia objetosc krwinki MCV 71,0 fl,
śr.stężenie hemoglobiny 35,0g/dl, plytki krwi 505tys/mm3
Obr.odsetk.leukocytów; podzielone-19%, kwasochlonne-6% zasadochlonne-
2% limfocyty-73%
Badanie ogólne moczu; barwa-słomkowa,przejrzysty,odczyn
kwaśny,cieżar wlasciwy 1010g/l, bialko ujemne,glukoza ujemna,
leukocyty wpw 1-2, erytrocyty wpw ujemne, bakterie liczne.
UWAGI d.licz.kom.drożdży.
dodam iż córeczka ma 15 miesiecy bardzo prosze o odpowiedz i jakas
rade. pozdrawiam dziekuje.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,81553175,81553175,Bardzo_prosze_o_pomoc_mam_wyniki.html



Temat: Prośba o interpretacje wyników
Prośba o interpretacje wyników

Odpowiedz

Witam! pisalam juz do doktora o "nawracajacym zapaleniu pluc"
otrzymalam odpowiedz i bardzo za nia dziekuje. Otrzymalam wyniki
badan i prosilabym o wyjasnienie co oznaczaja i czy sa one dobre
jezeli nie to prosze o panskie (podejrzenia)jaka moze to byc choroba?

HEMATOLOGIA;ODCZYN OPADANIA KRWINEK CZERWONYCH 4mm/1h
MORFOLOGIA; Hemoglobina-12,2g%, hematokryt-35,0%, erytrocyty 5,02T/L
leukocyty 10,0 G/l, srednia objetosc krwinki MCV 71,0 fl,
śr.stężenie hemoglobiny 35,0g/dl, plytki krwi 505tys/mm3
Obr.odsetk.leukocytów; podzielone-19%, kwasochlonne-6% zasadochlonne-
2% limfocyty-73%
Badanie ogólne moczu; barwa-słomkowa,przejrzysty,odczyn
kwaśny,cieżar wlasciwy 1010g/l, bialko ujemne,glukoza ujemna,
leukocyty wpw 1-2, erytrocyty wpw ujemne, bakterie liczne.
UWAGI d.licz.kom.drożdży.
dodam iż córeczka ma 15 miesiecy bardzo prosze o odpowiedz i jakas
rade. pozdrawiam dziekuje.



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,81609590,81609590,Prosba_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: Stara nie jestem, a sie sypie
Odczyn Biernackiego lub opad Biernackiego albo opadanie krwinek (w skrócie znany
jako OB.) jest to pomiar szybkości opadania krwinek czerwonych w niekrzepnącej
krwi (z dodatkiem cytrynianu sodu) w pionowo ustawionych pipetach zaopatrzonych
w podziałkę milimetrową, za pomocą której odczytuje się wysokość słupka
erytrocytów po 1 godzinie. Badanie to opiera się na odkrytym i opisanym w 1894
przez polskiego neurologa i hematologa Edmunda Biernackiego zjawisku powolnego
opadania krwinek we krwi u osób zdrowych, a szybkiego w przypadku niektórych chorób.

W warunkach prawidłowych szybkość opadania krwinek czerwonych wynosi:
- dla kobiet - po 1 godzinie: 6 - 11 mm
po 2 godzinach: 6 - 20 mm
- dla mężczyzn - po 1 godzinie: 3 - 8 mm
po 2 godzinach: 5 - 18 mm

www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=643

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30055,35282628,35282628,Stara_nie_jestem_a_sie_sypie.html


Temat: Interpretacja morfologii krwi obwodowej - pomóżcie
Interpretacja morfologii krwi obwodowej - pomóżcie
Witam wszystkich,

dzisiaj otrzymałam wyniki badań morfologii krwi obwodowej. Błagam pomóżcie mi
w ich interpretacji, bo przyznam że się trochę zdenerwowałam.

WBC 6,35 G/L norma 4,10-10,90
NEUT 3,00 G/L norma 1,60-7-60
LYM 2,77 G/L norma 0,8-4,4
MONO 0,45 G/L norma 0,10-0,90
EOS 0,12 G/L norma 0,00-0,50
BASO 0,01 G/L norma 0,01
NEUT% 47,2% norma 40,0-70,0
LYM% 43,6% norma 20,0-40,0 H
MONO% 7,1% norma 3,0-8,0
EOS% 1,9% norma 1,0-5,0
BASO% 0,2% norma 0,0-1,0

RBC 4,11 T/L norma 4,20-6,30 L
HGB 125,0 g/L norma 120,0-160,0
HCT 0,386 L/T norma 0,370-0,510
MCV 93,9 fL norma 80-97
MCH 30,4 pg norma 26-32
MCHC 324,0 g/L norma 310,0-360,0
RDW-CV% 12,1% norma 11,5-14,5

PLT 251G/L norma 140-400
MPV 11fL norma 7,0-12,0

Odczyn opadania krwinek czerwonych (OB) 21mm norma 0-12 H

Błagam pomóżcie mi w interpretacji tych wyników. Szczególnie niepokoją mnie te
przy których jest litera H i litera L - czyli LYM% i odczyn opadania krwinek
czerwonych mają literkę H, a RBC ma literkę L. Co one mogą oznaczać?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,92023374,92023374,Interpretacja_morfologii_krwi_obwodowej_pomozcie.html


Temat: OB 18, czy mam się martwić?
oraz
ogolne omowienie badan krwi
www.mediweb.pl/medicaltest/wyswietl.php?id=153
Odczyn Biernackiego (OB) - to badanie często wykonywane w szpitalach. Jest
niespecyficznym wskaźnikiem procesu chorobowego. Prawidłowo wskaźnik OB po
godzinie wynosi:

* u kobiet do 12 mm
* u mężczyzn do 8 mm

Służy do oceny szybkości opadania krwinek czerwonych w pewnym przedziale czasu (
najczęściej określa się w OB po godzinie). Wiele procesów chorobowych może
doprowadzić do wzrostu szybkości i opadania krwinek czerwonych. Mogą to być:
stany zapalne, stany niedokrwistości, nowotwory, choroby rozrostowe krwi,
choroby z kręgu autoimmunologicznych, choroby tarczycy, niektóre leki.
Do wzrostu OB dochodzi również w ciąży, w czasie połogu, w okresie miesiączki
oraz u starszych ludzi.
W pewnych sytuacjach może dojść do zwolnienia opadania krwinek- dzieje się tak w
nadkrwistościach oraz w niewydolności krążenia.
****

warto sie przejsc do lekarza.A jak inne wyniki?
Czy nie robilas badan podczas miesiaczki?


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,32772133,32772133,OB_18_czy_mam_sie_martwic_.html


Temat: podwyższony poziomu CRT w badaniu krwi
a nie CRP? Poziom CRP (często badany zamiennie z OB - Odczyn określany jest
miarą szybkości opadania krwinek w osoczu w jednostce czasu. Odczyn stanowi
wskaźnik procesu zapalnego i może służyć do śledzenia przebiegu choroby. Zależy
od masy krwinek czerwonych i lepkości osocza. Parametrem biochemicznym, którego
wzrost koreluje z przyspieszeniem OB, jest białko CRP) podwyższa się przy
najmniejszej nawet infekcji, badanie zleca się zazwyczaj by wykluczyć ew.
infekcje przed planowanymi zabiegami chirurgicznymi, choć, oczywiście, nie
zawsze.
Podwyższone CRP mają często kobiety w ciąży (a także miesiączkujące) i nie
świadczy to o infekcji.
Pozdrawiam, Aga


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,22097663,22097663,podwyzszony_poziomu_CRT_w_badaniu_krwi.html


Temat: Czy wiecie coś o CRP ?
Poziom CRP (często badany zamiennie z OB - Odczyn określany jest
miarą szybkości opadania krwinek w osoczu w jednostce czasu. Odczyn stanowi
wskaźnik procesu zapalnego i może służyć do śledzenia przebiegu choroby. Zależy
od masy krwinek czerwonych i lepkości osocza. Parametrem biochemicznym, którego
wzrost koreluje z przyspieszeniem OB, jest białko CRP) podwyższa się przy
najmniejszej nawet infekcji, badanie zleca się zazwyczaj by wykluczyć ew.
infekcje przed planowanymi zabiegami chirurgicznymi, choć, oczywiście, nie
zawsze.
Podwyższone CRP mają często kobiety w ciąży (a także miesiączkujące) i nie
świadczy to o infekcji.
Pozdrawiam, Aga


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,22293789,22293789,Czy_wiecie_cos_o_CRP_.html


Temat: stany podgorączkowe-problem od dawna
CRP (z angielskiego C-Reactive Protein) znane w Polsce jako białko C- reaktywne
lub jako białko ostrej fazy.

Reakcja ostrej fazy jest to niespecyficzny, wczesny odczyn organizmu na
działanie takich czynników, jak: zakażenie bakteryjne, zapalenie, uraz
mechaniczny lub termiczny, rozwój nowotworu czy niedokrwienie tkanek prowadzące
do martwicy, a także zabiegi operacyjne. W przebiegu reakcji ostrej fazy
występują zmiany w stężeniu pewnych składników osocza, zwanych białkami ostrej
fazy. Głównym zadaniem białek ostrej fazy jest przywrócenie homeostazy ustroju
czyli równowagi wewnątrzustrojowej. Szczególne znaczenie ma tutaj białko
C-reaktywne, które ze względu na swoje właściwości dynamicznego reagowania, jest
jednym z najlepszych niespecyficznych biochemicznych markerów wielu stanów
patologicznych. Jego ilościowe wielokrotne oznaczanie, w powiązaniu z innymi
badaniami klinicznymi jest przydatne w rozpoznawaniu, różnicowaniu i ocenie
skuteczności leczenia oraz w rokowaniu co do dalszego przebiegu choroby.


Odczyn Biernackiego (OB) - to badanie często wykonywane w szpitalach. Jest
niespecyficznym wskaźnikiem procesu chorobowego. Prawidłowo wskaźnik OB po
godzinie wynosi:

* u kobiet do 12 mm
* u mężczyzn do 8 mm

Służy do oceny szybkości opadania krwinek czerwonych w pewnym przedziale czasu (
najczęściej określa się w OB po godzinie). Wiele procesów chorobowych może
doprowadzić do wzrostu szybkości i opadania krwinek czerwonych. Mogą to być:
stany zapalne, stany niedokrwistości, nowotwory, choroby rozrostowe krwi,
choroby z kręgu autoimmunologicznych, choroby tarczycy, niektóre leki.
Do wzrostu OB dochodzi również w ciąży, w czasie połogu, w okresie miesiączki
oraz u starszych ludzi.

Znalazlam w sieci i zamieszczam:)

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,98137100,98137100,stany_podgoraczkowe_problem_od_dawna.html


Temat: Prawidłowe wyniki badań krwi - gdzie znaleźć?
NAJWAŻNIEJSZE DANE LABORATORYJNE KOTA

Parametr Wartość Jednostka

Erytrocyty 5,0-10,0 mln/mcl
Hemoglobina (Hb) 8,0-17,0 g/100 ml
Hematokryt (Hk) 25-45 %
Trombocyty 180-400 tys/mcl
Leukocyty 6-12 tys/mcl
Mocznik 20-70 mg/100 ml
Kreatynina do 1,6 mg/100 ml
Białko całkowite 5,5-7,5 g/100 ml
Bilirubina do 0,2 mg/100 ml
Glukoza 55-130 mg/100 ml
Sód (Na) 145-165 mmol/l=mval/l
Potas (K) 3,0-5,0 mmol/l=mval/l
Wapń (Ca) 4,0-6,0 (8-12) mmol/l (mval/l)
Chlorki (Cl) 110-130 mmol/l=mval/l
Magnez (Mg) 0,6-1,3 (1,2-2,6) mmol/l (mval/l)
Fosfor (P) 2,5-5,0 mg/100 ml
Fosfataza alk. (AP) do 70 U/l
GOT do 40 U/l
GPT do 50 U/l
LDH do 70 U/l
CK do 80 U/l
Czas protrombinowy 8-12 s
(test Quicka)
Odczyn opadania 20-40 mm/30 min
krwinek (OB) (probówka
Westergrena skośnie)

Cholesterol - 2,0 - 7,9 mmol/l
Trójglicerydy - 0,2 - 1,8 mmol/l

HEMOGRAM KOTA

Parametr Wartość w %

Granulocyty Neutrofilne, o jądrze pałeczkowatym 0-4
Neutrofilne, o jądrze podzielonym 50-70
Eozynofilne 0-6
Bazofilne 0-1

Limfocyty 20-40

Monocyty 0-4

W moczu nie powinno być krwinek czerwonych (świadczą albo o przepuszczaniu
krwinek przez kłębuszki nerkowe lub o jakimś krwawieniu z dróg moczowych),
krwinek białych (świadczą o stanie zapalnym nerek, albo dróg moczowych), białka
(też może świadczyć o przepuszczaniu dużych cząsteczek białka w kłębuszku),
wałeczki najczęściej świadczą o uszkodzeniu nerek, nie powinno ich być w ogóle.

Pozdrawiam! - A.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,11622284,11622284,Prawidlowe_wyniki_badan_krwi_gdzie_znalezc_.html


Temat: Badania refundowane
Lista badań refundowanych
Wykaz badań diagnostycznych niezbędnych przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych w
zakresie podstawowej opieki zdrowotnej.


1. Badania hematologiczne:
1) morfologia krwi obwodowej ze wzorem odsetkowym;
2) płytki krwi;
3) retikulocyty;
4) odczyn opadania krwinek czerwonych (OB).

2. Badania biochemiczne i immunochemiczne w surowicy krwi:
1) sód;
2) potas;
3) wapń całkowity;
4) żelazo;
5) stężenie transferazy;
6) mocznik;
7) kreatynina;
8) glukoza;
9) test obciążenia glukozą;
10) białko całkowite;
11) proteinogram;
12) albuminy;
13) kwas moczowy;
14) cholesterol całkowity;
15) cholesterol-HDL;
16) cholesterol-LDL;
17) triglicerydy (TG);
18) bilirubina całkowita;
19) bilirubina bezpośrednia;
20) fosfataza alkaliczna (ALP);
21) aminotransferaza asparaginianowa (AST);
22) aminotransferaza alaninowa (ALT);
23) gammaglutamylotranspeptydaza (GGT);
24) amylaza;
25) kinaza kreatynowa (CK);
26) fosfataza kwaśna całkowita (ACP);
27) czynnik reumatoidalny (RF);
28) miano antystreptolizyn O (ASO);
29) hormon tyreotropowy (TSH);
30) antygen HBs-AgHBs;
31) VDRL.

3. Badania moczu:
1) ogólne badanie moczu z oceną mikroskopową osadu;
2) ilościowe oznaczanie białka;
3) ilościowe oznaczanie glukozy;
4) ilościowe oznaczanie wapnia;
5) ilościowe oznaczanie amylazy.

4. Badania kału:
1) badanie ogólne;
2) pasożyty;
3) krew utajona metodą immunochemiczną.

5. Badania układu krzepnięcia:
1) wskaźnik protrombinowy (INR);
2) czas kaolinowo-kefalinowy (APTT);
3) fibrynogen.

6. Badania mikrobiologiczne:
1) posiew moczu z antybiogramem;
2) posiew wymazu z gardła;
3) ogólny posiew kału w kierunku pałeczek Salmonella; Shigella;
4) białko C-reaktywne (CRP).

7. Badanie elektrokardiograficzne (EKG) w spoczynku.

8. Badanie ultrasonograficzne (USG) jamy brzusznej.

9. Zdjęcia radiologiczne:
1) zdjęcie klatki piersiowej w projekcji AP i bocznej;
2) zdjęcia kostne – w przypadku kręgosłupa; kończyn i miednicy w projekcji AP
i bocznej;
3) zdjęcie czaszki i zatok w projekcji AP i bocznej;
4) zdjęcie przeglądowe jamy brzusznej.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,94295427,94295427,Badania_refundowane.html


Temat: PROFILAKTYKA - BADANIA ( bardzo ważny wątek)
OB (ESR)
Odczyn Biernackiego - opadanie krwinek czerwonych. Sprawdza czy nie mamy zadnego
stanu zapalnego w organizmie.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,86228,90214881,90214881,PROFILAKTYKA_BADANIA_bardzo_wazny_watek_.html


Temat: Prawidłowe wyniki badań krwi (kot) -gdzie znaleźć?
Kiedys na jakims "kocim forum" ktos juz tez mial ten problem i ktos inny podal
bardzo wyczerpujaca informacje,ktora skrzetnie skopiowalam, bo tez mam kota.
Teraz dziele sie nia z toba:

NAJWAŻNIEJSZE DANE LABORATORYJNE KOTA

Parametr Wartość Jednostka

Erytrocyty 5,0-10,0 mln/mcl
Hemoglobina (Hb) 8,0-17,0 g/100 ml
Hematokryt (Hk) 25-45 %
Trombocyty 180-400 tys/mcl
Leukocyty 6-12 tys/mcl
Mocznik 20-70 mg/100 ml
Kreatynina do 1,6 mg/100 ml
Białko całkowite 5,5-7,5 g/100 ml
Bilirubina do 0,2 mg/100 ml
Glukoza 55-130 mg/100 ml
Sód (Na) 145-165 mmol/l=mval/l
Potas (K) 3,0-5,0 mmol/l=mval/l
Wapń (Ca) 4,0-6,0 (8-12) mmol/l (mval/l)
Chlorki (Cl) 110-130 mmol/l=mval/l
Magnez (Mg) 0,6-1,3 (1,2-2,6) mmol/l (mval/l)
Fosfor (P) 2,5-5,0 mg/100 ml
Fosfataza alk. (AP) do 70 U/l
GOT do 40 U/l
GPT do 50 U/l
LDH do 70 U/l
CK do 80 U/l
Czas protrombinowy 8-12 s
(test Quicka)
Odczyn opadania 20-40 mm/30 min
krwinek (OB) (probówka
Westergrena skośnie)



HEMOGRAM KOTA

Parametr Wartość w %

Granulocyty Neutrofilne, o jądrze pałeczkowatym 0-4
Neutrofilne, o jądrze podzielonym 50-70
Eozynofilne 0-6
Bazofilne 0-1

Limfocyty 20-40

Monocyty 0-4

W moczu nie powinno być krwinek czerwonych (świadczą albo o przepuszczaniu
krwinek przez kłębuszki nerkowe lub o jakimś krwawieniu z dróg moczowych),
krwinek białych (świadczą o stanie zapalnym nerek, albo dróg moczowych), białka
(też może świadczyć o przepuszczaniu dużych cząsteczek białka w kłębuszku),
wałeczki najczęściej świadczą o uszkodzeniu nerek, nie powinno ich być w ogóle.
_________________
Pozdrawiam! -A.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,128,11654660,11654660,Prawidlowe_wyniki_badan_krwi_kot_gdzie_znalezc_.html


Powered by WordPress, © blogan